2024-02-08 06:53:08 - Autor: LS(lca.pl)
Dziś tłusty czwartek. Czeka nas pączkowa rozpusta
Rekordową ilość pączków usmażą w czwartek cukiernicy z legnickich piekarni. Dziś tłusty czwartek, jedna z najsmakowitszych tradycji, którą uwielbiają Polacy. Za jedną słodką kaloryczną bombę zapłacimy co najmniej 4 złote.
Pączki
Foto: Piotr Florek (lca.pl)Dawniej w Tłusty Czwartek objadano się pączkami faszerowanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką. Dziś królują na sklepowych półkach i naszych stołach nadziewane konfiturą. Zapominamy więc o wszystkich dietach i hołdujemy tradycji, a ta każe objadać się do woli pączkami.
Jedno jest pewne, dziś nie liczymy kalorii. Zresztą nie sposób to zrobić, gdy na każdym kroku, wszyscy i wszędzie kuszą nas słodziutkimi, posypanymi cukrem pudrem lub polanymi lukrem pączkami.
Proces produkcji pączków trwa kilka godzin. Przygotowane ciasto, z przyprawami wkładane jest do tzw. mieszarki, następnie jego porcje są odważane na specjalnej wadze. Kolejny krok to międzygarowanie, gdzie poprawiana jest struktura ciasta. Następnie pączki trafiają na taśmę produkcyjną, a z niej do komory rozrostowej. Napełnione nadzieniem, jeszcze ciepłe, od razu nadają się do jedzenia, pod warunkiem, że takie lubimy.
W piekarniach Okonia za jednego pączka z różanym nadzieniem zapłacić musimy 4 złote, tyle samo zawołają w sklepach sieci Piekarnictwo Dworok, w cukierni Zielińscy pączek kosztuje od 4 złotych wzwyż, w zależności od nadzienia. Wszystkim łakomczuchom życzymy dzisiaj smacznego!
Byłeś świadkiem ciekawego wydarzenia? Opisz je i podziel się swoją wiedzą z
innymi. Nakręciłeś film, lub zrobiłeś zdjęcie? Przyślij do nas, niech legniczanie zobaczą to, czego byłeś
świadkiem.
500 197 963 – zadzwoń do nas lub wyślij sms-a, mms-a.
Zdjęcia i filmy Waszego autorstwa
wysyłać można także na adres
kontakt@lca.pl