Koszyk wielkanocny to tradycyjne, nieodłączne elementy świątecznego stołu. Nie jest to przypadkowy dobór produktów, a każdy z nich ma swoje symboliczne znaczenie. Najważniejszym elementem jest baranek wielkanocny, który reprezentuje zmartwychwstanie Chrystusa. Dawniej robione z masła, dziś najczęściej z cukru lub czekolady. Do koszyka często trafia również czekoladowy zajączek, który symbolizuje grzeszników oczyszczonych przez pokutę oraz odradzającą się przyrodę.
W koszyku powinny znaleźć się także jaja, pisanki, które symbolizują płodność, odradzające się życie i zwycięstwo Chrystusa nad śmiercią. Sól, jako symbol trwałości, nieśmiertelności oraz ochrony życia ludzkiego, również zajmuje istotne miejsce wśród święconych pokarmów.
Nie może zabraknąć chleba, jako podstawy pożywienia oraz mięsa, wędlin i masła, które reprezentują dobrobyt oraz dostatek. Chrzan natomiast przypomina o pokonaniu męki Chrystusa.
Babka wielkanocna również jest symbolem dostatku oraz oznacza wysokie zdolności gospodyni. Dawniej wypiekana była samodzielnie przez kobiety w specjalnych formach, dziś zaś często jest kupowana.
Poświęcone pokarmy nie mogą być spożywane przed śniadaniem wielkanocnym, które powinno się odbyć najwcześniej po porannej rezurekcji. Panuje również przekonanie, że "Święcone trzeba całe zjeść", aby w czasie trwania kolejnego roku niczego w domu nie zabrakło.