25 maja 2018 roku zacznie obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Potrzebujemy Twojej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych przechowywanych w plikach cookies. Poniżej znajdziesz pełny zakres informacji na ten temat.
Zgadzam się na przechowywanie na urządzeniu, z którego korzystam tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie moich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania przeze mnie ze stron internetowych lub serwisów oraz innych parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez portal lca.pl.
Administrator danych osobowych
Administratorem danych osobowych jest Przedsiębiorstwo Usług Informatycznych BAJT z siedzibą w Legnicy przy ul. Pomorskiej 56, 59-220 Legnica, wpisane do Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej pod numerem NIP 6911626150, REGON 390590290.
Cele przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
- świadczenie usług drogą elektroniczną
- dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
- wykrywanie botów i nadużyć w usługach
- pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)
Podstawy prawne przetwarzania danych
- marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
- świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
- pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych
Odbiorcy danych
Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.
Prawa osoby, której dane dotyczą
Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.
Informacje dodatkowe
Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”
Zwyczaj jedzenia pączków pojawił się na dworach około XVI wieku. Jak podaje portal stronakuchni.pl, w anonimowej publikacji z 1686 roku pojawiła się wzmianka, że nastała:
"(...) moda bardzo dobra smażenia różnych konfetów i innych słodkości."
W "Opisach obyczajów" z czasów króla Augusta III możemy przeczytać, co ksiądz Jędrzej Kitowicz zaobserwował w kwestii ówczesnych pączków:
"(...) staroświecki pączek mógł podsinić oko, a dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje, jak gąbka do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska."
Ostatki to tylko jedna z kilku okazji do jedzenia pączków. Rozpoczynają one ostatnie dni karnawału, które kończą się we wtorek, zaraz przed Środą Popielcową. W Polsce ten okres nazywa się również zapustami lub ludowo mięsopustem, a po śląsku kozelekiem. W ostatki urządza się zabawy, objada i przygotowuje przed okresem trwającego 40 dni postu, mającego wyznaczać czas do Świąt Wielkanocnych.
Wtorek przed Środą Popielcową, czyli ostatni dzień karnawału, w niektórych regionach nazywany jest śledzikiem, podkoziołkiem lub (choć niepoprawnie) ostatkami.