Dookoła już pachnie świętami, w miniony weekend w Galerii Piastów pachniało czekoladą, owocami i wspaniałymi potrawami, które przygotowywali szefowie kuchni najlepszych restauracji w naszym regionie. Jako, że święta za pasem jedzenie jest tematem jak najbardziej na czasie, a potrawy, które przyrządzane były podczas wielkiego gotowania w patio galerii mogą urozmaicić każdy stół wigilijny. Wspaniały pokaz gotowania to wspólny pomysł Galerii Piastów i Lubinpexu, który jest właścicielem sieci restauracji Oberża. Szefowie kuchni trzech restauracji zaserwowali posiłki, które zazwyczaj podają. Program rejestrowała Telewizja Odra, w której już od dawna można śledzić poczynania kucharzy Oberży.
- Zawsze realizujemy nasze programy w restauracjach, tym razem postanowiliśmy wyjść do ludzi. – mówi menedżerka Oberży w Legnicy. – I tak kolejny program z cyklu „Smaczna kuchnia” postanowiliśmy zrealizować w Galerii Piastów. Potrawy są proste i szybkie w wykonaniu, może ktoś pokusi się i przygotuje je na stół wigilijny lub sylwestrowy.
Na środku patio trysnęła czekoladowa fontanna, którą przygotowywała sama szefowa galerii Marzena Białek, dzielnie pomagał jej Darek Wyborski, szef Public Ralations. Dzięki ich wprawnym dłoniom owoce maczane w czekoladzie zrobiły prawdziwą furorę. Oprócz wspaniałych czekoladowo – owocowych fondue, na stole znalazł się chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym. Piotr Kasprowski, szef kuchni legnickiej Oberży przygotował na oczach wszystkich polędwicę z dzika ze śliwkami. Jeśli coś może rozpływać się w ustach to właśnie ta potrawa, wspaniałą, soczysta polędwica duszona z jabłkami i porto, faszerowana śliwkami, delicje. Piotr Kasprowski mówi, że szefową kuchni w domu jest jego małżonka i to ona przygotowuje święta.
- Z racji tego, że pracuję, a pracy przed świętami jest najwięcej obowiązek przygotowania świąt przechodzi na moją żonę i to ona przy mojej małej pomocy zajmuje się wszystkim. Na stole jest zawsze co najmniej dwanaście wigilijnych potraw. – Mówi mistrz kuchni. – Oprócz tradycyjnych dań takich jak makaron z makiem, kutia, karp po ukraińsku czy śladzie na naszym stole pojawiają się na przykład owoce morza. Doskonałą potrawą są krewetki w sosie czosnkowym, duszone z marchewką i porem na ciepło.
Drugą potrawę poleciła pani Dorota Łobodziewicz z Oberży w lubińskim Ratuszu, był to filet z indyka w owocach. Karpia z borowikami i kurkami w sosie śmietanowym ugotowała Joanna Bagińska z Oberży LGOM. Potrawy były tak doskonałe, że niestety nie dało mi się skosztować, ale fakt, że nie brakowało chętnych mówi za siebie.
Dobra kuchnia to połowa sukcesu, potrawy zyskują kiedy są podane w odpowiedni sposób, dlatego ALMI DECOR i DUKA przygotowały piękną zastawę, dzięki której stoły stały się piękne i dostojne. Dania podane w nich na pewno będą jeszcze smaczniejsze.
Świąteczny weekend w Galerii Piastów dobiegł końca, nie zabrakło wizyty Mikołaja, jego żony i przyjaciół, którzy zabawiali najmłodszych kiedy dorośli degustowali potrawy. Już za tydzień kolejna uczta, tym razem coś dla ducha. W sobotę odwiedzi Legnicę zespół Flowers, a w niedzielę na Scenie Galerii Piastów wystąpi zespół Bełchatów Gospel Singers.
Relację z wielkiego gotowania w Galerii Piastów Telewizja Odra wyemituje w swoim programie w niedzielę, 28 grudnia o godzinie 13:30.